Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάριο Ντράγκι: Δεν αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα

Την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά στις 9 Μαρτίου, πλην των ελληνικών και των κυπριακών. Και αυτό γιατί όπως υποστήριξε ο κ. Ντράγκι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι αγορές τίτλων των υπολοίπων χωρών θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Τόνισε ωστόσο πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθούν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε πως αρχίζουν να εμφανίζονται πιο ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες ενισχύονται από τα επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Επιπλέον, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα στηρίξει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των εταιριών.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η εικόνα από τις αρχές του 2015 δείχνει να βελτιώνεται. Περιμένουμε ότι η ανάκαμψη αναμένεται σταδιακά να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2016 λόγω και της πτώσης του ευρώ αλλά και των μέτρων της ΕΚΤ. Το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το 2015 αναμένεται να είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%. Η μείωση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό οφείλεται στην χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, το 2016 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,5%, από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ θα επιβλέπει προσεκτικά τους κινδύνους για την εξέλιξη των τιμών, δίνοντας έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις συναλλαγματικές μεταβολές και τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 76-77-78

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 76-77-78 Επεισόδιο 76 Η Στάσα ανησυχώντας για την εξέλιξη...