Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παντοπώλιον

Στην Ηφαίστου, έναν δρόμο στο Μοναστηράκι που σε κάνει να αισθάνεσαι τουρίστας ακόμη κι αν κατάγεσαι από την Αθήνα δέκα γενιές πίσω, άνοιξε πριν από περίπου δύο μήνες το μαγαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα του Σταύρου Σιέμπου και του Γιάννη Κοντογιάννη. «Θέλαμε να στήσουμε ένα παραδοσιακό μπακάλικο όπου οι πελάτες μας, κυρίως ξένοι, θα αισθάνονται ό,τι ψωνίζουν όπως οι ντόπιοι. Ότι δοκιμάζουν και τρώνε όπως εμείς και όχι ότι τους αντιμετωπίζουν σαν μια μάζα που θα αποδεχθεί και θα αγοράσει προϊόντα που ορίζονται γενικά και αόριστα ως ελληνικά ακόμη κι αν δεν είναι. Αυτό το σημείο ήταν ένα στοίχημα για εμάς» λένε χαρακτηριστικά. 

Και όντως, μέσα στο Παντοπώλιον απέναντι από μαγαζιά με made in China αγαλματάκια, λάδια και βότανα, χάντρες, στρατιωτικά άρβυλα και μπλούζες για μεταλάδες νιώθεις σαν να έχεις μπει σε ένα φιλόξενο ελληνικό σπίτι. Η φιλία των ιδιοκτητών μετράει πάνω από 25 χρόνια ζωής. Μαζί στις σπουδές Νομικής, παράλληλες καριέρες στη δικηγορία, μαζί στην αλλαγή επαγγελματικής πορείας, μαζί και στο μεράκι για τις γεύσεις. «Λόγω της προηγούμενης δουλειάς μας και των ταξιδιών που κάναμε σε όλη την Ελλάδα έχουμε δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά πράγματα τόσα χρόνια» λένε.
 Τα ράφια και τα ψυγεία τους μόνο εκλεκτικότητα μαρτυρούν. Βελούδινο γιαούρτι από τη Μονή Μακαριωτίσσης στη Βοιωτία. Σκέτο, με μέλι, με μέλι και καρύδια ή με ροδοζάχαρη του Ερμείδη από τα Καλάβρυτα. Το απολαμβάνεις επιτόπου. Στα αλλαντικά, λουκάνικα του Μουλκιώτη και στα τυριά παλαιωμένο κασέρι Προίκα και φέτα Ζήρειας. Επίσης παξιμάδια από τον φούρνο Νικητέα στη Σπάρτη, λαλάγγια, βότανα και μυρωδικά από το αγρόκτημα Πράσινο Πέταλο στον Ταΰγετο, σάλτσες Τσεντεμίδη, χειροποίητες καραμέλες Ναξία, μια ενδιαφέρουσα συλλογή από μέλια και όλες σχεδόν οι ελληνικές μπίρες.

Από τη Ζωή Παπαφωτίου

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ