Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Πρόεδρος που απένειμε στον Πρόεδρο Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης καθαιρέθηκε!

Ο Πρόεδρος που απένειμε στον Πρόεδρο Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης καθαιρέθηκε από την Επιτροπή του Βραβείου.
Είχε βραβεύσει και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση
Του Μιχαήλ Στυλιανού
H νορβηγική επιτροπή απονομής του βραβείου Νόμπελ αντικατέστησε χθες τον πρόεδρο της που το 2009 είχε απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και το 2012 στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Με την χθεσινή της απόφαση, που το γαλλικό διεθνές δίκτυο France 24 T.V. χαρακτήρισε πρωτοφανή ενέργεια, αντικατέστησε τον πρόεδρο της, τέως πρωθυπουργό Θόρμπζτζερν Τζάγκλαντ, με την αντιπρόεδρο της επιτροπής. Ο κ. Τζάγκλαν υποβιβάσθηκε στη θέση απλού μέλους.
Η μέχρι χθες θητεία του κ. Τζάγκλαντ στην προεδρία επέσυρε σφοδρές επικρίσεις και σαρκαστικά σχόλια κατά της επιτροπής, εξ αιτίας επίμαχων και ριψοκίνδυνων αποφάσεων, που αποδείχθηκαν βλαπτικές για το κύρος της.
Η απονομή του βραβείου στον κ. Ομπάμα το 2009, λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του ως νέου Προέδρου -«για τις εξαιρετικές προσπάθειές του για την ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών»- ήταν προφανώς ριψοκίνδυνα μετέωρη. Ως υποστηρικτικό σκεπτικό δεν μπορούσε τότε να έχει τίποτε άλλο παρά τις διακηρύξεις προθέσεων του νεοεκλεγμένου προέδρου. Τις οποίες αλλεπάλληλες προεδρικές αποφάσεις –νέοι πόλεμοι, «ντρόουνς», σαρρωτική ηλεκτρονική κατασκόπευση πολιτών, συρρίκνωση δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γκουαντάναμο- επρόκειτο να διαψεύσουν οικτρά.
Σφοδρά επικρίθηκε και η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή΄Ενωση το 2012. Αλλά σε αυτή την περίπτωση η εξόφθαλμη –τότε- ανωμαλία συνίστατο στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου κ. Τζάγκλαντ συνέβαινε να είναι και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας!
Το 2010, η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο Κινέζο αμφισβητία Λου Ξιαομπό επέσυρε τις διαμαρτυρίες της Κίνας και την διακοπή των σχέσεων του Πεκίνου με την Νορβηγία.
Φαίνεται όμως ότι η κρίση που εβάρυνε περισσότερο στην χθεσινή απόφαση της επιτραπής ήταν για το βραβείο του 2009 προς τον κ. Ομπάμα.
Τον τέως εργατικό πρωθυπουργό κ. Τζάκλαντ διαδέχεται πλέον την προεδρία της επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης η κ. Κάσι Κούλμαν Φίβε, τέως πρόεδρος κόμματος της Δεξιάς. Σε δηλώσεις, μετά την εκλογή της, αρνήθηκε ότι στον υποβιβασμό του κ.Τζάγκλαντ συνέβαλαν κατά οποιοδήποτε τρόπο κινεζικές πιέσεις. Δεν αρνήθηκε το ίδιο για την βράβευση του προέδρου Ομπάμα με το Νόμπελ Ειρήνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ