Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ομοβροντία φόρων σε ΦΠΑ και εισοδήματα ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη λίστα “μεταρρυθμίσεων”

Έτοιμη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση, ακολουθώντας τα βήματα Σαμαρά, αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις που μπορεί να τη βοηθήσουν σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο.

Με ομοβροντία φόρων που θα επιβαρύνουν το κόστος της κατανάλωσης και τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ταμειακό πρόβλημα του δημοσίου, ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους για τη σοβαρότητα των προτάσεων της και να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι αυξήσεις των φόρων θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων που σκοπεύει να καταθέσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλες προς έγκριση τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συντελεστές στους φόρους εισοδήματος για τα μεσαία και υψηλά κλιμάκια θα αυξηθούν μέχρι και στο 50%, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα έσοδα που θα χαθούν από τη δημιουργία αφορολογήτου ορίου για τα χαμηλά εισοδήματα. Η δημιουργία αφορολογήτου ορίου, αναμένεται να καλύψει πλήρως τους λαμβάνοντες μηνιαίο εισόδημα μέχρι και 1.000 ευρώ.

Παράλληλα θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε προιόντα που δεν θεωρούνται βασικής κατανάλωσης. Θα αποφευχθεί δηλαδή η αύξηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, αλλά θα αυξηθεί σε άλλα. Αναζητούνται τώρα τα προιόντα που θα μεταταχθούν από τον συντελεστή 13% του ΦΠΑ στον συντελεστή 23%.Σημαντικές αυξήσεις αναμένεται οτι θα υπάρχουν στον φόρο κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο το οποίο ανήκει στις “κόκκινες γραμμές” που είχε θέσει ώς αντιπολίτευση και ακόμη υπερασπίζεται.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και επιβολή έκτακτων φόρων.

Πάντως η φορολογική πολιτική θα στηριχθεί “ηθικά” σε μια επικοινωνιακή λογική ότι “κάποιοι” έχουν τη δυνατότητα ακόμη και σήμερα μέσα στην ανθρωπιστική κρίση να καταναλώνουν προιόντα και υπηρεσίες, πέραν των βασικών και απαραίτητων.

.reporter.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 122 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 122 Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Παύλο. Βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στον Ρέπανο και τον...