Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Απίστευτη Τουρκική πρόκληση! Πεδίο βολής κάνουν οι Τούρκοι το μισό Αιγαίο!

Δεσμεύουν θαλάσσιες περιοχές και ελληνικό έδαφος για ασκήσεις με πραγματικά πυρά – Στο θέατρο των αεροπορικών επιχειρήσεων η Λήμνος, μεγάλα τμήματα του ελληνικού εναέριου χώρου και της χωρικής θάλασσας – Θέλουν να δεσμεύσουν το Αιγαίο για δέκα μήνες

Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο από την Τουρκία που κλιμακώνει την επιθετικότητά της και ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την περασμένη Παρασκευή οι Τούρκοι εξέδωσαν αγγελία (NOTAM) με την οποία ενημερώνουν ότι δεσμεύουν από τις 2 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο έως τη Λήμνο, καθώς, όπως αναφέρουν, θα διεξαχθούν εκεί τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, όπου, βάσει των διεθνών κανονισμών, αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, όπως την τουρκική, είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επισημαίνεται επίσης, ότι με την δεκάμηνη αυτή δέσμευση του συγκεκριμένου χώρου, οι Τούρκοι επιχειρούν να αποκόψουν ουσιαστικά ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς εγκαθιστούν ένα μόνιμο πεδίο βολή, το οποίο εκτός των άλλων, επηρεάζει διεθνείς αεροδιαδρόμους και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Η συγκεκριμένη περιοχή που επιχειρούν να δεσμεύσουν οι Τούρκοι, στο μεγαλύτερο μέρος της περικλείει τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τμήμα ελληνικού εδάφους, στη Λήμνο. Επειδή πρόκειται για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε θεωρητικό επίπεδο, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα μπορούσε (με βάση τη μονομερή και παράνομη ΝΟΤΑΜ) ακόμη και να… βομβαρδίσει την Λήμνο!

Διαβήματα σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ICAO

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και μετά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα κατέθεσε ήδη εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Η τουρκική ενέργεια, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι είναι «προκλητική και παράνομη», ενώ χαρακτηρίζεται και «επικίνδυνη», καθώς έρχεται μία μόλις μέρα μετά την συμφωνία Αθήνας-Αγκυρας για επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν «παγώσει» την τελευταία διετία…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ