Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ…Πύρρειος νίκη του Αλέξη Τσίπρα με μόλις 56% απέναντι στους ταλιμπάν του Λαφαζάνη

«Πρέπει να έφυγε περισσότερο προβληματισμένος απ’ ό,τι μπήκε. Οι ενστάσεις είναι σοβαρές. Αυτό που συμφωνήσαμε με τους δανειστές, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και το ξέρουμε όλοι». Αυτό ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε κορυφαίο κομματικό στέλεχος, αναφερόμενο στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο Capital.gr, ως επιμύθιο της διήμερης συνεδρίασης της Κ.Ε.

Οι αριθμοί – όπως πάντα- είναι αποκαλυπτικοί και για την αποτύπωση του ρήγματος που βαθαίνει εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Η εισήγηση της ηγεσίας, η οποία αφορούσε ουσιαστικά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup πέρασε με σχεδόν οριακή πλειοψηφία (56%), την ώρα που η χωριστή τροπολογία της Αριστερής Πτέρυγας ( η οποία εξέφραζε την πλήρη διαφωνία της με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης) απορρίφθηκε με ψήφους 92 κατά, 68 υπέρ και 5 λευκά.

Μηνύματα προς Μαξίμου δεν έστειλαν όμως μόνον οι παρόντες αλλά και οι απόντες. Τριάντα μέλη απουσίασαν, με τις πληροφορίες να φέρουν τους περισσότερους εξ αυτών, να απέχουν για πολιτικούς λόγους.

Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει το εσωκομματικό του ακροατήριο, πως εάν δεν προέβαινε σε αυτόν τον «επώδυνο συμβιβασμό», η χώρα θα κινδύνευε να βρεθεί εν κενώ μέσα σε λίγες μόνον ώρες, εξαιτίας σχεδίου που είχαν εξυφάνει Βερολίνο, Ισπανία και Πορτογαλία, σε συνέργεια με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Ουδείς από τους παριστάμενους το αμφισβήτησε μεν, αλλά αυτό δεν έκαμψε το αντιμνημονιακό φρόνημα του υπολοίπου 44% που δεν επείσθη για το επιτυχές της διαπραγμάτευσης. Κατά ορισμένους μάλιστα, οι καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, στάθηκαν εφαλτήριο για ακόμη ισχυρότερες αντιδράσεις: « Από αυτούς εκεί (σ.σ εταίρους) τι να περιμένουμε λοιπόν; Ή θα υποταχθούμε πλήρως ή θα μας υπονομεύουν διαρκώς», σχολίασε η ίδια πηγή.

Με λόγια απλά, ο Αλέξης Τσίπρας, έλαβε από το κόμμα του προθεσμία …τεσσάρων μηνών, όσοι απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Διότι, μνημονιακές επιταγές, δεν περνούν.

«Ούτε το 56% είναι αντιστοιχεί στον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. Μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, ψήφισε με βαριά καρδιά κι αυτό μόνο και μόνο για να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», εκτίμησε έτερη κομματική πηγή.

Στο τραπέζι και οι κάλπες

Καίτοι ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να φρενάρει τη σεναριολογία περί προσφυγής στις κάλπες , δηλώνοντας στην ομιλία του εμφατικά, πως όσοι ευελπιστούν ότι θα «δραπετεύσουμε», θα διαψευστούν, η σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, συντηρείται με ένταση αμείωτη. Ή μάλλον, ενδεχομένως και να φουντώνει.

Και τούτο διότι μέσα στον «ορυμαγδό» των ενστάσεων για τον συμβιβασμό της Κυβέρνησης με τους δανειστές της, η παρέμβαση-ομολογία του Γιάννη Δραγασάκη, στέκεται προς επίρρωση όσων αμφιβάλλουν ότι το Μαξίμου θα ακολουθήσει τη λογική του …ευρώ sine qua non.

«Σκεφτήκαμε και την τελική σύγκρουση» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε πριν την υπογραφή της Συμφωνίας του Eurogroup.

« Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να λάβουμε την πολιτική απόφαση για το εάν θα συγκρουστούμε ή όχι στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Εάν αποφασιστεί ότι δεν θα υπαναχωρήσουμε και θα φτάσουμε τη μάχη με τους έξω, μέχρι το τέλος, τότε απαιτείται επαναβεβαίωση της λαικής εντολής», είπε κατηγορηματικά στο Capital.gr, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος –εξ ευωνύμων- του Πρωθυπουργού.

Όπως εξήγησε μάλιστα: « Οριστική απόφαση, δεν έχει ληφθεί. Ταλαντευόμαστε».

Οι συσχετισμοί

Νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής εξελέγη ο Τάσος Κορωνάκης, εκλεκτός της ηγεσίας, λαμβάνοντας 102 ψήφους. Η Αριστερή Πτέρυγα κατέβασε δικό της υποψήφιο – σε συνέχεια της χωριστής της τροπολογίας-, τον Αλέκο Καλύβη, ο οποίος συγκέντρωσε 64 ψήφους.

Ενδιαφέρουσα ( και ενδεικτική των εσωκομματικών συσχετισμών) είναι και η σύνθεση της νέας 11μελούς Πολιτικής Γραμματείας.

Από τους προεδρικούς εξελέγησαν έξι μέλη οι: Ράνια Σβιγκου, Χριστοφορος Παπαδόπουλος , Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπουρνούς και Παναγιώτης Ρήγας

Η Αριστερή Πτέρυγα ανέδειξε τέσσερα μέλη: Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθη Λεουτσάκο, Αλέκο Καλύβη και Αντώνη Νταβαννέλο.

Ο Ρούντι Ρινάλντι εξελέγη από την ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας).

Η τροπολογία της Αριστερής Πτέρυγας

“Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.

Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα,παρά τις συμφωνίες του Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς απ΄ τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών.

Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας -και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας μας.”

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 75 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. Επεισόδιο 75 Η εξέλιξη της υπόθεσης του Ρήγα, βαραίνει πάρα πολύ το...