Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυτός είναι ο κατάλογος των μέτρων 3,7 δισ. που έστειλε η κυβέρνηση

«Αλαλούμ» για τον ΕΝΦΙΑ – Το «μυστικό Excel» και οι πληροφορίες ότι υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική λίστα αν απορριφθεί η πρώτη – Swaps με ρήτρα ανάπτυξης για να καλυφθεί το χρέος – ΟΛΠ, ΟΔΙΕ και αεροδρόμια προς ιδιωτικοποίηση – Τέλος οι πρόωρες συντάξεις, δεν αυξάνεται τώρα το αφορολόγητοΜε «μιας χρήσεως» (one-off) εισπρακτικά μέτρα, όπως τις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ, των αεροδρομίων και του ΟΔΙΕ, αλλά και με δημιουργία μιας «bad bank» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», επιχειρεί η Αθήνα να πείσει τους δανειστές να ανοίξουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης και να καλύψει το κόστος από την εφαρμογή του κυβερνητικού της προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει έσοδα 3,7 δισ. ευρώ με μέτρα:

-από ελέγχους εμβασμάτων στο εξωτερικό: 725 εκατομμύρια ευρώ

-από καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ: 350 εκατομμύρια,

-από δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης: 350 εκατομμύρια,

-από ρυθμίσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ληξιπρόθεσμων οφειλών: 600 εκατομμύρια

-από εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος: 300 εκατομμύρια ευρώ,

-από το σύστημα λοταρίας αποδείξεων: 270 εκατομμύρια ευρώ

-από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού: 250 εκατομμύρια ευρώ

-από αυστηροποίηση του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων: 225 εκατομμύρια ευρώ

-από τις νέες προσφορές για τον ηλεκτρονικό τζόγο: 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τα φιλολαϊκά μέτρα που υπόσχεται όπως:
– να αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ),
– να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ)
– να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ).

Τα μέτρα αυτά που μπορούν να θεωρηθούν ως κοινωνικές παροχές οδηγούν σε αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τις προβλέψεις για έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε 1,5 δις ευρώ για το 2015, δηλαδή 700 εκατομμύρια κάτω από το στόχο του 2,2 δισ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα βασικά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν ή να ολοκληρωθούν αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ) και των περιφερειακών αερολιμένων.

Η αξία της αγοράς του 67 τοις εκατό των μετοχών του ΟΛΠ που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) που είναι προς πώληση ανέρχεται σήμερα σε 180 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στην προσφορά του ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά των 40.500.000 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από τη διαδικασία υποβολής προσφορών των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αναμένεται προκαταβολικά 1,23 δισ. ευρώ και ετήσια πληρωμή του 22900000 για την ζωή της παραχώρησης.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση θέλει να υποβάλει οκτώ νομοσχέδια εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:

1) Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
2) Αποκλεισμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3) Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.
4) Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.
5) Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6) εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
7) Η υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
8) Η βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Επιπλέον η Αθήνα προτείνει την δημιουργία τη δημιουργία «κακής τράπεζας»σε συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με σκοπό την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ ευρώ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM τον περασμένο μήνα. Παράλληλα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Τέλος, προτείνεται μία λύση μέσω swaps για την διευθέτηση του χρέους. Προτείνεται αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει βάλει ως τώρα στο τραπέζι την αύξηση του ΦΠΑ, στα τσιγάρα και τα ποτά ή το «Φόρο Λίπους», για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι περιλαμβάνονταν στο «πακέτο» μέτρων που έφεραν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών.

Στην επιστολή του, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο να αυξηθεί τελικώς ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία! Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ακολουθήσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στο τουριστικό κλάδο “τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου” (“at least until the end of June”).

Το «μυστικό Excel» και η δεύτερη εναλλακτική λίσταΟ αναλυτικός πίνακας αποτίμησης της απόδοσης των μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλες, θα κρίνει την επιτυχία ή μη των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως η λίστα Βαρουφάκη αλλάζει και ξαναλλάζει την ώρα αυτή συνεχώς στις Βρυξέλες, αλλά η διαπραγμάτευση θα κριθεί στον κατάλογο (excel) το οποίο έχει αποστείλει μαζί με την επιστολή ο υπουργός Οικονομικών κύριος Βαρουφάκης.

Σε πρώτη ανάγνωση, η επιστολή Βαρουφάκη δεν φαίνεται να έχει πλήρη τεκμηρίωση, όπως ζητούν οι δανειστές. «Εμείς έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας, βάλαμε την πιο συντηρητική εκτίμηση, αλλά κανείς δεν ξέρει τελικά πόσοι φόροι θα βεβαιωθούν και πόσοι θα εισπραχθούν» παραδέχτηκε αρμόδια πηγή του υπουργείου, μιλώντας στο protothema.gr.

«Έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές να μην δώσουμε στη δημοσιότητα το excel με τα μέτρα» συμπλήρωσε και τόνισε ότι, ανάλογα με την εκδοχή της λίστας που συζητείται, η απόδοση των μέτρων μπορεί να κυμαίνεται από 3,3-4 δισ. ευρώ, ανάλογα με το μείγμα των μέτρων που μπαινοβγαίνουν.

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι συζητήσεις γίνονται επί της βάσης της έκθεσης της Τρόικας της 10ης Δεκεμβρίου. «Η επιστολή Βαρουφάκη συνοδεύεται και από μία λίστα με ερωταπαντήσεις με βάση τα προηγούμενα», δηλαδή το email Χαρδούβελη και την ενδιάμεση έκθεση τρόικας, της 10ης Δεκεμβρίου.

Συνομιλητές του κ. Βαρουφάκη δήλωναν πως ο υπουργός αισθάνεται «ήσυχος και αισιόδοξος» ότι θα κλείσει η συμφωνία, αλλά και ότι θα πληρωθεί το ομόλογο των 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.

Μαξίμου: Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα

Πάντως, όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στη Βουλή, εκδόθηκε νέο non paper με το οποίο ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου «αδειαζε» το ΥΠΟΙΚ για το θέμα.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα, τονίζοντας πως «η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Νωρίτερα, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο protothema.gr τόνισε πως στην επιστολή Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ, κάτι όμως που ερμηνεύεται ότι το μέτρο θα παραταθεί και το 2015.

«Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, είναι δέσμευσή μας, αλλά εάν δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, τότε αυτό σημαίνει πως μένει ως έχει», τόνισε με νόημα αρμόδιος παράγοντας, αφήνοντας έτσι ανοικτό -αν δεν αλλάξει με νόμο- ο ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί ξανά ως έχει και φέτος. Σχετικά με το αν θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ ή και παραπάνω, ο ίδιος απάντησε πως «αυτό δεν θα συμβεί τώρα, αλλά θα γίνει σταδιακά. Πρέπει να αλλάξει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ