Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το top 10 του χαλβά

Χαλβάς από ταχίνι που κάνει πιο απολαυστικές τις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή Σαρακοστής. Βρήκαμε μερικούς από τους καλύτερους του είδους τους και σας τους παρουσιάζουμε με αλφαβητική σειρά. Καλή και γλυκιά νηστεία!

Νηστεία μπορεί να σημαίνει αποχή από το κρέας και τα παράγωγά του, δηλαδή και από τα αβγά και από τα γαλακτοκομικά, άρα και από τα γλυκά. Όμως ψυχραιμία, δεν είναι όλες οι γλυκές απολαύσεις απαγορευμένες, αφού υπάρχουν και οι αθώες που… αμαρτία είναι να λείπουν από το τραπέζι μας αυτές τις μέρες.

Anemos
Προέρχεται από τη Χίο και, φυσικά, είναι αρωματισμένος με το χαρακτηριστικότερο άρωμα του νησιού, τη μαστίχα. Με απαλή υφή και ινώδη μάζα, όπως κάθε χειροποίητος χαλβάς από σουσάμι, έρχεται να προστεθεί στην πλούσια γκάμα προϊόντων με φυσική μαστίχα της εταιρείας Anemos και μας κερδίζει λόγω της διακριτικής γεύσης μαστίχας σε κάθε μπουκιά. Στο site της εταιρείας, εκτός από τον χαλβά, θα βρείτε και άλλα προϊόντα με μαστίχα, που δίνουν ωραίο άρωμα στη νηστεία και όχι μόνο.

Οδός Χίου – Καρφά, Κοντάρι, Χίος, τηλ. 22710 22666, www.mastic.gr

Αργουδέλης
Ξεκίνησε από τη Σμύρνη το 1850, πήγε Μυτιλήνη, Μύκονο, Σύρο και Τήνο, ώσπου το 1919 έπιασε λιμάνι στον Πειραιά και από τότε ο χαλβάς του Αργουδέλη είναι συνώνυμος του χειροποίητου χαλβά με ταχίνι. Ο χαλβάς -της 4ης πλέον γενιάς της οικογένειας- είναι μαστιχωτός και ινώδης, με διακριτικό άρωμα σουσαμιού και γλυκός όσο πρέπει. Πέρα από τις κλασικές γεύσεις (βανίλια, κακάο, αμύγδαλο), δοκιμάστε τους χαλβάδες με μαστίχα Χίου και με φιστίκι Αιγίνης. Θέλετε κάτι πιο light; Τότε παίρνετε το Άριστον, τον χαλβά χωρίς ζάχαρη, σε 2 γεύσεις παρακαλώ, βανίλια και αμύγδαλο.

Εργοστάσιο: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ. 210 4812880. Πρατήριο: Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, τηλ. 210 4179469, www.argoudelis.com

Αφοί Παπαγιάννη – χαλβάς Όλυμπος
Η ιστορία του σουσαμένιου χαλβά Όλυμπος ξεκίνησε το 1949 στη Λάρισα και από τότε κατέκτησε όλη την Ελλάδα, βρίσκοντας μια θέση σε όλα τα καταστήματα τροφίμων. Ο διάσημος χαλβάς Όλυμπος έχει ωραία γεύση και ήπια αρώματα και τον απολαμβάνουμε πολύ στις κλασικές γεύσεις (βανίλια, κακάο, αμύγδαλο, φιστίκι), αλλά και τις πιο ξεχωριστές όπως σοκολάτα υγείας με αμύγδαλα ή κακάο με αμύγδαλα και σταφίδες. Αναζητήστε και τον χαλβά με στέβια που κυκλοφορεί και με σοκολάτα υγείας, για απόλαυση με λιγότερες θερμίδες.

6ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου, Λάρισα, τηλ. 2410 571441,www.papayiannibros.gr

Αφοί Χαΐτογλου – Μακεδονικός χαλβάς
Παράγεται περισσότερα από 90 χρόνια (η βιομηχανία ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη) και σίγουρα έχει περάσει από τα τραπέζια όλων μας, μια και τον βρίσκουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γλυκός και με μαλακή υφή, τον έχουμε απολαύσει σε όλες τις γνωστές γεύσεις. Μας αρέσει πολύ η αρωματική εκδοχή με μαστίχα Χίου, ο σοκολατένιος και ο ελαφρύς με φρουκτόζη, αλλά έχουμε «κολλήσει» με τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως οι χαλβάδες με φουντούκια-σταφίδες-κακάο, με μέλι-καρύδια και, φυσικά, με τον υπέροχο χαλβά με κακάο και επικάλυψη σοκολάτας.

Λόρδου Βύρωνος, Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 389700,www.haitogloubros.com

Κανδύλας
Ο προπάππους Κανδύλας -με καταγωγή από τη Σμύρνη- ιδρύει το 1927 στη Θεσσαλονίκη εργαστήριο παραγωγής χαλβά και άλλων ζαχαρωδών. Το 1940 όμως το εργοστάσιο καταστράφηκε λόγω πυρκαγιάς και τότε έγινε η μεταφορά στη Βέροια. Εκεί παράγεται μέχρι σήμερα ο εξαιρετικός χαλβάς Βέροιας της οικογένειας Κανδύλα, με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα. Μεταξύ των γεύσεων ξεχωρίζει ο βιολογικός χαλβάς από ταχίνι, ζάχαρη και βανίλια, όλα βιολογικής γεωργίας, που κυκλοφορεί στις αγαπημένες γεύσεις βανίλια, κακάο, αμύγδαλο, μέλι, ολικής άλεσης και ολικής άλεσης με σταφίδες.

6,5 χλμ. Βέροιας – Νάουσας, Βέροια, τηλ. 23310 28869, www.kandylas.gr

Κοσμίδη – Γαβρίλη, χαλβάς Δραπετσώνας
Η ιστορία της χαλβαδοποιίας ξεκινάει το 1924 από τον Μικρασιάτη Κώστα Μεζαρντάσογλου, ενώ από το 1984 τα σκήπτρα κρατούν οι Ευμόρφιος Κοσμίδης και Νικόλαος Γαβρίλης Με υπέροχη μαστιχωτή υφή ο χαλβάς Δραπετσώνας κυκλοφορεί σε πολλές λαχταριστές εκδοχές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι χαλβάδες με cranberries, με χαρουπόμελο και αμύγδαλο, ο ολικής άλεσης με μαύρη ζάχαρη, καθώς και με σοκολάτα και αμύγδαλο. Έξω από το κατάστημα στην οδό Αγίου Δημητρίου σχηματίζονται πάντα ουρές αυτές τις μέρες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε και την οδό των online αγορών μέσω του e-shop τους: www.e-halvas.gr

Χαλβαδοποιία: Αγίου Δημητρίου 1, Δραπετσώνα, Πειραιάς, τηλ. 210 4616448. Υποκατάστημα: Πραξιτέλους 155, Πειραιάς, τηλ. 210 4227606, halvas-drapetsonas.gr

Λουκάς
Ένας από τους πιο νόστιμους χαλβάδες που μπορείτε να δοκιμάσετε παράγεται στη Θεσσαλονίκη, στο εργαστήριο Λουκάς. Τη γνώση και την τέχνη έφεραν από την Κωνσταντινούπολη τα αδέρφια Ιωάννης και Γιώργος Λουκάς το 1945, και σήμερα τα εγγόνια, Ιωάννης και Γιώργος επίσης, συνεχίζουν την παράδοση. Αν και όλες οι γεύσεις είναι πολύ ωραίες, οι χαλβάδες με σύκο και κουβερτούρα, με πορτοκάλι και κουβερτούρα, αλλά και με αμύγδαλο και κουβερτούρα είναι ασυναγώνιστοι. Πολύ καλό και το καρυδόπαστο, που φτιάχνεται με ταχίνι, κακάο και καρύδια, και μπορεί να γίνει το απόλυτο σοκολατένιο νηστίσιμο γλυκό.

Σοφ. Βενιζέλου 24, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 764362, www.lukas.gr

Παπαγιαννόπουλος
Κυλινδρικό χαλβά έχετε δοκιμάσει; Αν όχι, είναι ευκαιρία τώρα με τη νηστεία να αναζητήσετε τον χαλβά του Παπαγιαννόπουλου, που έρχεται από τον Βόλο και κυκλοφορεί και σε κυλινδρικό σχήμα. Η ιστορία του ξεκινάει το 1919, με την οικογένεια Παπαγιαννόπουλου να φέρνει τα μυστικά του πεντανόστιμου αυτού χαλβά, που μας κερδίζει με τη γεύση και την τριφτή υφή του, από την Κωνσταντινούπολη. Ο χαλβάς με cranberries, αμύγδαλα και σοκολάτα υγείας είναι πολύ ωραίος, αλλά αυτοί που κερδίζουν τις εντυπώσεις είναι οι special χαλβάδες: με αμύγδαλα που τυλίγεται με μαύρη σοκολάτα, αλλά και με κακάο, φουντούκια και σταφίδες.

Βασσάνη 2 & Παπαδιαμάντη, Βόλος, τηλ. 24210 21340.

Χαλβάς Κυργίων
Μοναδικής νοστιμιάς χαλβάς που μας έρχεται από τη Δράμα, αν και η ιστορία του ξεκινάει από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας. Από την Ανατολή, λοιπόν, έφερε την τέχνη και τα μυστικά του χειροποίητου χαλβά ο παππούς Αβραάμ Παπαδόπουλος και σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει την παράδοση δημιουργώντας τον τραγανό και πολύ γευστικό «χαλβά Κυργίων», με τη γλυκιά γεύση και το έντονο άρωμα σουσαμιού. Τον απολαμβάνουμε στις κλασικές γεύσεις (βανίλια, αμύγδαλο, κακάο), αν και ο ολικής άλεσης, ο χαλβάς με φιστίκι Αιγίνης και ο χαλβάς με κουβερτούρα πραγματικά κάνουν τη διαφορά.

Εργοστάσιο: 1ο χλμ. Αγίου Αθανασίου – Κυργίων, Δράμα. Κεντρικό κατάστημα: Μ. Αλεξάνδρου 11, Κύργια Δράμας, τηλ. 25210 68100, www.halvaskirgion.gr

Χαλβαδοποιία Μαραθώνος
Η νέα άφιξη στον κόσμο του χαλβά ακούει στο όνομα χαλβαδοποιία Μαραθώνος και μπορεί να μη μετράει δεκαετίες στην παραγωγή χαλβά, αλλά η συνταγή είναι πέρα για πέρα αυθεντική, μια και προέρχεται από τον προπάππου των αδερφών Χατζηγαβριήλ που παρασκεύαζε χαλβά στη Μάκρη της Μικράς Ασίας, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο χαλβάς τους διακρίνεται από εξαιρετική νοστιμιά και τον βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, με bitter σοκολάτα και αμύγδαλα ή πορτοκάλι, με φιστίκι Αιγίνης, με φιστίκι αράπικο και με μέλι.

Λεωφ. Μαραθώνος 164, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 90273, www.halvas-marathonos.gr
.olivemagazine.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ