Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

”ΔΕΞΙΑ ” ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Το χειρότερο πράγμα στην πολιτική είναι να δίνεις μία παλαιά απάντηση σε κάθε νέο ερώτημα. Να δογματίζεις αντί να αναλύεις. Και αυτό δυστυχώς συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στη ΝΔ όπου η συζήτηση για τα αίτια της ήττας περιστρέφεται στα γνωστά : Φταίει το περιβάλλον του αρχηγού, ο ίδιος ο αρχηγός, η απομάκρυνση από το κέντρο, η στροφή στον ακροδεξιό λόγο, ο φόβος . Είναι πολύ πιθανόν να ισχύουν όλα αυτά μαζί, πάντα μία ήττα έχει ονοματεπώνυμο αλλά η ανάλυση αυτή θα μπορούσε να αφορά και τις εκλογές του 1996.

Θα μπορούσε να έχει αναφορές, αν είχαν συμβεί ανάλογες ήττες, και τα χρόνια της ευημερίας. Εδώ όμως μεσολάβησαν πέντε χρόνια μνημονίου, η παράταξη παρά την επιστροφή της στην εξουσία διασπάστηκε σε τρία κόμματα ( ΝΔ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή ), λυπάμαι δεν μπορεί να είναι μόνο αυτά τα αίτια. Εδώ η ΝΔ έχασε όλα τα ερείσματα της στην Περιφέρεια όπου κυριαρχούσε από τις νομαρχιακές εκλογές του 1998, μεγάλα λαικά στρώματα μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ , στους αγρότες κοινωνική ομάδα που από την εποχή του Έβερτ κυριαρχούσε την ”’έφτασε ” ο ΣΥΡΙΖΑ , στους συνταξιούχους και στις ηλικίες 45-54 το προβάδισμα της εξανεμίστηκε. 
Πιστεύει άραγε κανείς στα σοβαρά ότι για όλα αυτά φταίνε η εγκατάλειψη του κέντρου και η ακροδεξιά ; Για να συνέλθουμε !Αν παρατηρήσουμε τις λέξεις και την ατζέντα που συνόδευσαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση έκλεψε από τη ΝΔ την ατζέντα με την οποία μεγάλωσε μια γενιά από το 1994 και μετά . Της έκλεψε τον πατριωτισμό τον οποίο η ΝΔ παρέδωσε στην τρόικα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) , της έκλεψε την εθνική ανεξαρτησία που είχε εκφραστεί με την εξωτερική πολιτική και της έκλεψε την σημαία κατά των καρτέλ και της διαπλοκής . Στην πραγματικότητα η Αριστερά του 2015 έγινε , στα λόγια , η Δεξιά του 2004 . Γι αυτό κέρδισε. Ρωτάω και πάλι : Ποιο από τα κορυφαία στελέχη που φωνάζουν σήμερα διαφοροποιήθηκε ποτέ για την εγκατάλειψη αυτής της κληρονομιάς ;
Ποιος φώναξε που σε κάποιες φάσεις τα ψηφοδέλτια έγιναν θυγατρικές τηλεοπτικών σταθμών ; Ποιος αμφισβήτησε την ταξικότητα του μνημονίου που έριξε όλα τα βάρη στην μεσαία τάξη ; Θα στενοχωρήσω σήμερα κάποιους αλλά ηγούνται της αμφισβήτησης άνθρωποι που είναι τέκνα του βαθέος συστήματος που σκόρπισε ο λαός με την ψήφο του . Αν δεν γίνει λοιπόν σοβαρή αυτοκριτική – η λεπτή γραμμή που ενώνει ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή που αθροίζουν 52% είναι η ” αντισυστημικότητα ” τους – και δεν καταλάβει έκαστος το βαθμό ευθύνης του, και αλλαγή ηγεσίας να γίνει τίποτε δεν θα αλλάξει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 130 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 130 Η Νεφέλη αρχίζει να φλερτάρει με την ιδέα να πουν την αλήθεια στον Ορέστη. Θα...