Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Economist: Τι θα κάνει ο Τσίπρας με την Εκκλησία -Τι δείχνει ο πολιτικός όρκος του

Έγραψε ιστορία καταλαμβάνοντας την εξουσία. Έγραψε ιστορία με το να μην ακολουθήσει το τελετουργικό και να ορκιστεί σε θρησκευτικό όρκο. Η σημειολογία του πράγματος, δηλαδή ο πολιτικός όρκος, δεν διέλαθε της προσοχής των ξένων αναλυτών.

Η ανάλυση του Economist για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είναι δείγμα του ενδιαφέροντος που προκαλεί στον ξένο Τύπο, όχι μόνο για τις ενέργειες του στο οικονομικό πεδίο που είναι και το πλέον σημαντικό, αλλά και σε άλλα θέματα της κοινωνικής ζωής. Σύμφωνα με το περιοδικό «ο Τσίπρας είναι ορκισμένος άθεος που έχει, ωστόσο, σχέσεις αβρότητας με τους ανώτερους κληρικούς και δεν έχασε την ευκαιρία να γνωστοποιήσει ότι η ορκωμοσία του θα ακολουθούσε την κοσμική διαδικασία. Όπως και το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί από έναν κατώτερο κληρικό και όχι από τον αρχιεπίσκοπο – όσοι εξ αυτών θα θελήσουν να λάβουν θρησκευτικό όρκο».

Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το είδος της ρήξης που θα σηματοδοτήσει αυτή η κίνηση στον κατά τα λοιπά τελετουργικό πολιτισμό της Ελλάδας, σημειώνει ο Economist. Όλοι οι πρωθυπουργοί -από σοσιαλιστές έως συντηρητικοί- μέχρι τώρα αποδέχονταν το θρησκευτικό όρκο και άκουγαν το κλασικό «Στο όνομα της Αγίας, ομοούσιας και αδιαίρετης τριάδας…». Τώρα έγινε κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι σχέσεις του κράτους με την επίσημη Εκκλησία υφίστανται από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ελληνικού ανεξάρτητου κράτους, ενώ πολλοί κληρικοί πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την απεμπλοκή των δύο αρχών: του κράτους και της εκκλησίας, σημειώνει το ρεπορτάζ. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα γίνει βιαστικά και συγκρουσιακά. Το γεγονός ότι μετά τη νίκη του στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δείχνει κάτι. Ο Τσίπρας έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα στο βίο του την κοσμική εκδοχή, αλλά η κηδεία του πατέρα του έγινε με θρησκευτικό τρόπο και ο Αρχιεπίσκοπος την διεύθυνε, σημειώνει ο Economist και συμπληρώνει: «σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Ιερώνυμος έχει καταδικάσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και τονίζει πως η Εκκλησία είναι στην υπηρεσία των πάντων, ανεξάρτητα από τη φυλή στην οποία ανήκουν ή τις μεταφυσικές πεποιθήσεις τους. Αυτό σίγουρα βοηθάει πολύ στις σχέσεις που θα έχει με τη νέα κυβέρνηση».

Ο Νίκος Κοσμίδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Β. Ελλάδα, αφοσιωμένος Χριστιανός Ορθόδος ο ίδιος, εξηγεί ότι η επιλογή του Τσίπρα να ορκιστεί με πολιτικό τρόπο δείχνει, με έναν παράδοξο τρόπο, το σεβασμό του προς την επίσημη Εκκλησία και την ακεραιότητά της. Αντί θα ιδιοποιηθεί τις θρησκευτικές τελετές για πολιτικούς σκοπούς, όπως έκαναν οι προηγούμενοι ηγέτες, αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό που πιστεύει. «Αναγνωρίζοντας την ιερότητα της εκκλησίας, συμπεριφέρεται με σεβασμό σε όλους μας που είμαστε Χριστιανοί. Αντί να λάβει έναν ψεύτικο όρκο, εμείς θα του προσφέρουμε τις ειλικρινείς προσευχές μας», συμπληρώνει ο κ. Κοσμίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Η Κατερίνη ανακαλύπτει ότι ο Κωστής την απατάει με τη Στάσα!

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Ο Κωστής πλέον δεν μπορεί να αποχωριστεί την αγκαλιά της Στάσας...