Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί! Ευ.Βενιζέλος στους bloggers: Όταν ανοίξουν οι κάλπες θα εκπλαγείτε.



Δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης, ούτε κληρονόμος της Παράταξης

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει συνέντευξη στους bloggers και μιλάει ανοικτά για όλους και για όλα 2 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες
Για τη συνεργασία στην κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, το εθνικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση, τη σημασία του πρωτογενή τομέα, την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και τους μουσουλμάνους, τις μεταγραφές πολιτικών που σημάδεψαν την προεκλογική περίοδο, το Γιώργο Παπανδρέου, τις προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ σ αυτές τις εκλογές, το μεταναστευτικό, την πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ αν δεν πάρει αυτοδυναμία και άλλα πολλά ενώ δηλώνει πως “Δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης, ούτε κληρονόμος της Παράταξης”
-Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να μοιραστεί την ευθύνη
– Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει και δεν θα γίνει μπαλαντέρ κανενός
-Είναι πολύ κρίμα μετά από τόσες θυσίες να τα κλωτσήσουμε όλα. 
-Αν πάρει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόσει κατά γράμμα όσα λέει θα γίνουμε νέο Κούγκι
-Τα κόμματα δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες ή τηλεοπτικές εκπομπές για να γίνονται μεταγραφές βουλευτών
-Σενάριο επιστημονικής φαντασίας να ξεπεράσει το ΚΙΔΗΣΟ το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά
-Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι σαν το ταγκό και χρειάζονται δύο.
-Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για την αναγκαιότητα εθνικού σχεδίου
-Δεν χρησιμοποιούμε «ενδιάμεσους» για τη σχέση μας με τη μουσουλμανική μειονότητα
-Κάθε φορά που είχαμε κρίση, πόλεμο, καταστροφή, η γεωργία μας ανέδειξε, ο πρωτογενής τομέας.

Τα τελευταία χρόνια συμπράξατε σε συγκυβέρνηση με τον για χρόνια ιδεολογικό και πολιτικό σας αντίπαλο, το κόμμα της ΝΔ. Πολλοί είπαν ότι αυτό ήταν πράξη εθνικής ευθύνης, ωστόσο άλλοι, ακόμα και σύντροφοί σας υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε ουρά της Νέας Δημοκρατίας και αποξενώθηκε από τη βάση του. Τι απαντάτε σ αυτό; Πως ήταν η συνεργασία με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά;
Η συνεργασία με τη ΝΔ δεν ξεκίνησε το 2012 αλλά ένα χρόνο πριν όταν ο τότε Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Σαμαρά συνεργασία δηλώνοντας έτοιμος να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία. Αυτό έγινε αρκετούς μήνες πριν σχηματιστεί το Νοέμβριο 2011 η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπό τον κ. Παπαδήμο. Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε ήδη από το 2010 να έχει ζητήσει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων μέσω της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 , όπως είχα προτείνει . Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Έτσι φτάσαμε στο 2012 με τη ΝΔ να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, τον κ. Σαμαρά να δηλώνει “ουδείς αναμάρτητος”, να αφήνει πίσω του το αντιμνημονιακό μέτωπο της πλατείας Συντάγματος, τα Ζάππεια και τα ισοδύναμα, και τη δεξιά να προσχωρεί άνευ όρων στην δική μας στρατηγική και τη δική μας πολιτική. Εμείς δεν συνεργαστήκαμε με τη ΝΔ ,αλλά καλέσαμε τους πάντες -και τον ΣΥΡΙΖΑ που δυστυχώς αρνήθηκε- να μοιραστούν την ευθύνη. Έτσι σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ στην αρχή και όταν η ΔΗΜΑΡ λύγισε από το βάρος και υπαναχώρηση , μείναμε μόνο με τη ΝΔ. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τη χώρα στον έλεγχο της Δεξιάς. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα υπήρχαν οι 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, τα προγράμματα υπέρ των ανέργων, το «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω των Δήμων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα μέτρα για τους αναπήρους, η μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων; Σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα. Αλλά όταν συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης δεν μπορείς εκ των πραγμάτων να πετύχεις το 100% των επιδιώξεών σου. Διαπραγματεύεσαι καθημερινά και για τα πάντα. Και βρίσκεις τη χρυσή τομή. Δεν ήταν εύκολη η συγκατοίκηση με τη ΝΔ, αλλά ήταν αναγκαία.


Με το χέρι στην καρδιά βλέπετε να υπάρχει φως στο τούνελ για την Ελληνική οικονομία; Είναι εφικτό το κούρεμα του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο;

Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι ναι μπορούμε να βγούμε στο ξέφωτο. Είμαστε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Και είναι πολύ κρίμα μετά από τόσες θυσίες να τα κλωτσήσουμε όλα. Πριν δυόμισι χρόνια κάναμε το μεγάλο κούρεμα του δημοσίου χρέους που κατείχαν ιδιώτες. Βγάλαμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού, των επόμενων γενεών, 180 δισ. ευρώ! Τώρα που πετύχαμε τους στόχους μας, που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τώρα πρέπει να υλοποιηθεί και η υπόσχεση των εταίρων μας για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί πιο βιώσιμο. Γιατί το δημόσιο χρέος μας μπορούμε και να το εξυπηρετούμε και να το αναχρηματοδοτούμε πλέον. Ζητάμε τώρα μεγαλύτερη ελάφρυνσή του με παραμετρικές αλλαγές που ουσιαστικά είναι κούρεμα, χωρίς να ανοίγουμε περιττά μέτωπα όχι με τις αγορές αλλά με τους λαούς και τα κοινοβούλια των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης που μας δάνεισαν. Και δεν εννοώ τη Γερμανία, αλλά την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία κοκ.

Πεποίθηση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης είναι ότι φθάσαμε σε τόσο άσχημο σημείο λόγω των κακών πολιτικών που άσκησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ στη διάρκεια της μεταπολίτευσης και για να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση θα πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο που μας έφερε ως εδώ. Ωστόσο ενώ έχουν περάσει 5 χρόνια με το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει στις κυβερνήσεις αυτές, δεν έχουμε ακόμα δει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα σχέδιο αλλαγής του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Υπάρχει τέτοιο σχέδιο;

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου εθνικού σχεδίου που δεν μας βγάζει μόνο από το μνημόνιο και την κρίση, αλλά εξασφαλίζει την ασφαλή πορεία του τόπου προς την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αποκατάσταση αδικιών, την απασχόληση. Αυτή η πορεία όμως έχει έξι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν:

– Πολιτική σταθερότητα, συναίνεση επιτέλους, κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

– Οικονομική σταθερότητα, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, όχι πιστωτικό γεγονός, όχι χρεοκοπία, όχι επιστροφή στο μηδέν.

– Περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για ακόμη μεγαλύτερη βιωσιμότητα.

– Θεσμική σταθερότητα, με συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλογικό σύστημα χωρίς την παραφθορά του μπόνους και συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος.

– Εθνική σταθερότητα και ασφάλεια, συναίνεση στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

– Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το πιο σημαντικό όλων. Σχέδιο που βλέπει στο μέλλον δηλαδή δίνει απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Αυτό το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ ήδη από το Μάιο του 2014 με κορμό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίες. Παρουσιάσαμε τεκμηριωμένα 640.000 θέσεις εργασίας. Η διεύθυνση μελετών της Εθνικής Τράπεζας μιλάει για 720.000 θέσεις.

Στη Θράκη ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν ένα πάρτι επενδύσεων και σήμερα μείναμε με τα βιομηχανικά κουφάρια, ενώ παράλληλα, η περιοχή βιώνει την κρίση χειρότερα από άλλες περιφέρειες της χώρας. Δεν θα έπρεπε νε επιστραφούν, στη Θράκη, τα χρήματα που έλαβαν επιτήδειοι επενδυτές και τα μετέτρεψαν σε βίλες και κότερα, αντί για βιώσιμες παραγωγικές μονάδες;

Προφανώς πρέπει να ελεγχθεί η χρήση όλων των επιδοτήσεων αυτού του είδους. Για την ανάπτυξη της περιοχής και τους εργαζόμενους ή τους ανέργους, το κρίσιμο είναι να είναι σταθερή η κατάσταση ,να υπάρχουν επενδύσεις, να κινητοποιηθούν όλες οι τοπικές δημιουργικές δυνάμεις με πρωτοβουλία της ίδιας της Περιφέρειας.

Το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά είχε μεγάλη απήχηση στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης παραμένει ή οι μουσουλμάνοι έχουν στραφεί σε άλλο πολιτικό σχηματισμό, στο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα και γι αυτό τον λόγο το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, δεν έχει υποψήφιο ατην μουσουλμανική μειονότητα στο Νομό Ροδόπης;

Οι σχέσεις μας είναι ειλικρινείς και εξαιρετικές. Κυρίως ευθείς και έντιμες. Θέλουμε την πλήρη ενσωμάτωση, την ισοτιμία όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Αλλά εμείς δεν χρησιμοποιούμε «ενδιάμεσους».

Αποφασίσατε να είστε υποψήφιος εκτός από την περιφέρεια Θεσσαλονίκης και στη Λάρισα. Είναι ένα μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο για τη σημασία που έχει για το ΠΑΣΟΚ ο πρωτογενής τομέας;

Ακριβώς αυτό. Γιατί γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες κάνουν θαύματα ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα, από τον αγροτικό τομέα, από τη γη. Γίνονται παντού στην Ελλάδα ωραίες προσπάθειες που χαμηλώνουν το κόστος, προωθούν τη συμβολαιακή γεωργία, συνεργάζονται, δίνουν νέες προοπτικές σε συνδυασμό με την ΚΑΠ. Έχουμε πάρει 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για άμεσες ενισχύσεις, υποδομές, ανάπτυξη, αλλά με νέες αντιλήψεις, με αγροτική επιχειρηματικότητα, με νέους αγρότες εγκατεστημένους στην ύπαιθρο.

Και δεν είναι μόνο η πρωτογενής παραγωγή, είναι η γνώση. Είναι φυσικά ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές, τα δίκτυα. Και όχι μόνο σε επίπεδο επικράτειας, κάθε Περιφέρεια έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τεράστια που μπορεί να αναδείξει.

Βασιζόμαστε στους ενδογενείς πόρους, στη γη μας και στους ανθρώπους μας και μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Κάθε φορά που είχαμε κρίση, πόλεμο, καταστροφή, η γεωργία μας ανέδειξε, ο πρωτογενής τομέας. Κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που τιμάει και σέβεται τη δουλειά, την εργασία, την αξία της εργασίας, την αξία της επινοητικότητας. Γιατί πάνω σε αυτό θα επενδύσει ο επιχειρηματίας, θα έρθει το ξένο κεφάλαιο, θα οικοδομηθεί η αγορά εργασίας.

Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, οι ενισχύσεις που προβλέπονται για τον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας είναι εξασφαλισμένες ή αναθεωρητέες με προαπαιτούμενα; Mπορούν να τεθούν σε κίνδυνο από κακούς χειρισμούς μιας νέας κυβέρνησης;
Είναι διασφαλισμένα κονδύλια 29 δισ. ευρώ. Είναι διασφαλισμένα 2,1 δισ. ευρώ το χρόνο για άμεσες ενισχύσεις όταν για τη Πορτογαλία με σχεδόν ίδια πληθυσμό το πόσο είναι 580 εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό έχει σημασία η ομαλή σχέση με την ΕΕ.

Είπατε πριν λίγες μέρες ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει όσα λέει τότε η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε νέο Κούγκι. Στην ίδια λογική η Νέα Δημοκρατία, καλεί τους πολίτες να την υπερψηφίσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αποκτά ακροατήριο και σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, που φοβούνται το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί κάποιος να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές;
Τώρα που οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να δείχνουν παγιωμένη τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και στην ίδια τη ΝΔ βλέπουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλάξει αυτό, ποιος είναι ο λόγος ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που έχει επηρεαστεί από την εκστρατεία του άγαρμπου εκφοβισμού της Δεξιάς να στηρίξει τη ΝΔ; Αυτός ο προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του, το ΠΑΣΟΚ, να το δυναμώσει για να παίξει το ρόλο του εθνικού εγγυητή και να αποφευχθεί το ατύχημα.

Από την άλλη, λέμε στους δικούς μας ανθρώπους που γοητεύονται από το εμπόριο ελπίδας και τον αφελή ή κουτοπόνηρο εφησυχασμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα θα πάνε καλά και ο παράδεισος έρχεται στις 26/1, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί με την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην τον βοηθήσουν να φτάσει στην αυτοδυναμία γιατί τότε, αν εφαρμόσουν όσα υπόσχονται κατά γράμμα (μονομερείς ενέργειες, καταγγελία κτλ) θα φτάνουμε σε ρήξη και πράγματι θα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε Κούγκι. Ξέρω ότι πολλοί σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ τιμωρητικά, γνωρίζοντας ότι δεν θα τα εφαρμόσει όλα αυτά. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να μην υπάρχει αυτοδυναμία, να είναι το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα, να έχει την τρίτη εντολή. Λέμε λοιπόν και σε αυτούς να επιστρέψουν στην κοίτη της Δημοκρατικής Παράταξης.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς λέμε σε κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει και δεν θα γίνει μπαλαντέρ κανενός, ούτε επιδιώκει κυβερνητικές θέσεις. Αυτοδυναμία δεν υπάρχει, δεύτερες εκλογές δεν υπάρχουν και δικαιολογίες του στυλ «δεν με αφήνουν να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου» ,επίσης δεν υπάρχουν. Άρα, το πρώτο κόμμα πρέπει οπωσδήποτε να σχηματίσει κυβέρνηση και να κυβερνήσει χωρίς να διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Τώρα, πώς θα το κάνει αυτό, με ποιο πρόγραμμα, ποιους συμμάχους, ποιους εγγυητές; Αυτό θα μας το πει σύντομα ο λαός.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο –εάν και εφόσον οι ΑΝΕΛ εκπροσωπηθούν στη Βουλή- ας το κάνει και ας πάνε μαζί στο Eurogroup να διαπραγματευτούν καλύτερα από εμάς. Αν θέλει να το κάνει με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, πολύ ωραία, ας συνεργαστεί. Θέλει να κάνει τον μεγάλο συνασπισμό με το δεύτερο κόμμα; Ας τον κάνει. Εμείς λέμε: ευρύτατη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Και στο πλαίσιο αυτό συζητάμε με όλους. Οι κόκκινες γραμμές που βάζουμε είναι να μην παίζουμε στα ζάρια το μέλλον της χώρας με ριψοκίνδυνες κινήσεις, μονομερείς ενέργειες και άλλες παλικαριές.

Τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε έντονο το φαινόμενο των πολιτικών μεταγραφών. Στην περίπτωση, μάλιστα, της κ.Γκερέκου αντιδράσατε έντονα με επιστολή σας προς τον κ.Σαμαρά, μιλώντας για ανήθικη πολιτική πράξη. Αν όμως βρισκόσασταν στη θέση του και κάποιο γνωστό στέλεχος της ΝΔ , για προσωπικούς του λόγους, ήθελε να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ποια θα ήταν η στάση σας;

Μα τι είναι τα κόμματα; Ποδοσφαιρικές ομάδες ή τηλεοπτικές εκπομπές ώστε να θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να μεταπηδούν βουλευτές από το ένα στο άλλο προς αναζήτηση στέγης και επανεκλογής; Στα κόμματα δεν υπάρχουν προσωπικοί λόγοι, αλλά μόνο εθνικοί. Θεωρώ τέτοια φαινόμενα και κινήσεις καιροσκοπικά και αμφισβητούμενης ηθικής.

Ποιος είναι ο πήχης για το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών; Με τι ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος δεδομένων των συνθηκών;
Δεν είναι τα ποσοστά που θα σώσουν τη χώρα, με δεδομένες τις συνθήκες του σκληρού διπολισμού, αλλά οι ρόλοι που θα τους αναθέσει ο λαός. Εμείς σε αυτή την αναμέτρηση ζητάμε να είμαστε τρίτο κόμμα για τους λόγους που σας ανέλυσα παραπάνω. Και θα είμαστε και μάλιστα με ποσοστά κατά πολύ υψηλότερα από αυτά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Όταν ανοίξουν οι κάλπες θα εκπλαγείτε, όπως έγινε και το 2012 και το 2014 στις ευρωεκλογές που μας έδιναν 3-4% και τελικά είχαμε υπερδιπλάσια δύναμη.


Πως θα αντιδράσετε το βράδυ των εκλογών αν το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ξεπεράσει σε ποσοστά το ΠΑΣΟΚ;

Αυτή η υπόθεση ανήκει στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Για την παράταξη χρήσιμη ψήφος, ψήφος με κοινοβουλευτικό αντίκρισμα είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.


Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ και στο Βασίλη Μούρτη ο Γιώργος Παπανδρέου σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την κατηγορία ότι άφησε μεγάλο χρέος στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και ότι “τον κρατάει ο Βενιζέλος” απάντησε ότι “δεν τον κρατάει κανείς”.(δείτε εδώ) Εσείς τι λέτε γι αυτό; Τι ακριβώς συνέβη και που βρίσκεται αυτή η υπόθεση;

Εγώ λέω ότι πέρα από το λογιστικό χρέος υπάρχει και το ηθικό, το εθνικό και παραταξιακό χρέος.Για όλα τα άλλα έχουμε μιλήσει εδώ και καιρό.

Υπάρχει ή όχι διαπλοκή στην Ελλάδα και ειδικότερα σε ότι αφορά τα μέσα ενημέρωσης;

Ξέρετε κάποια χώρα που να μην υπάρχει; το θέμα είναι ότι η διαπλοκή και η διαφθορά είναι σαν το ταγκό και χρειάζονται δύο. Εμείς είμαστε το μόνο -το μόνο!- ελληνικό κόμμα που κάναμε αυτοκριτική και δεν στηρίξαμε κανένα στέλεχός μας με δραστηριότητες αμφιβόλου ηθικής. Η διαφάνεια δεν είναι λόγια αλλά επώδυνη πράξη…

Στην ατζέντα της αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει και το μεταναστευτικό. Ποια η δική σας θέση;

Η Ελλάδα ως χώρα μέλος της ΕΕ και της Συνθήκης Σέγκεν ζητά την εφαρμογή της αρχής της αναλογικής κατανομής των βαρών που πέφτουν δυσανάλογα στους ώμους των κρατών-μελών που είναι πύλες εισόδου .Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία η συμμόρφωση γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία, στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις επανεισδοχής. Το βασικό όμως είναι να συμβάλει η Ευρώπη στην επίλυση των κρίσεων που τροφοδοτούν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα. Δυστυχώς, ο διεθνής ρόλος της ΕΕ είναι ακόμη περιορισμένος και αναποτελεσματικός


Είχατε δηλώσει σε συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου το 2012 ότι «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το σώσει μόνο ένας 30άρης. Θα παραδώσω το ΠΑΣΟΚ αναγεννημένο». Πιστεύετε και σήμερα κάτι τέτοιο;

Προφανώς . Δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης, ούτε κληρονόμος της Παράταξης. Επιτελώ εθνικό καθήκον. Και όταν έρθει η στιγμή θα τα συζητήσουμε όλα αυτά.

*Στη συνέντευξη συμμετείχαν και έθεσαν τις ερωτήσεις τα blogs.logiastarata.grtaxalia.blogspot.gralexpolisonline.com και texnologosgeoponos.blogspot.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ