Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παίζοντας με τη ρωσική φωτιά

Γράφει ο Τάσος Τελλόγλου

Ο διάδοχος του Χέρμαν βαν Ρομπέι, Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να βγάλει μια ανακοίνωση για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, αγνοώντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση -και οχι μόνο- στέλνοντας από λάθος των υπηρεσιών του το σχέδιο ανακοίνωσης σε έναν αξιωματούχο της προηγούμενης κυβέρνησης. Το λάθος είναι σοβαρό, καθώς την Κυριακή έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και η κυβέρνηση άλλαξε. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τουσκ ανέφερε μεταξύ των άλλων «…Σημειώνουμε ενδείξεις συνεχιζόμενης και αυξανόμενης υποστήριξης των αυτονομστών από τη Ρωσία που υπογραμμίζει τις ευθύνες της Ρωσίας. Κάνουμε έκκληση στη Ρωσία να καταδικάσει τους αυτονομιστές και να υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ…».

Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, είχε προφανώς αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας τις προηγούμενες μέρες.
Από τη στιγμή που ο κ. Τουσκ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη δήλωσή του, καλά έκανε η κυβέρνηση χθες και διαφοροποίησε δημόσια τη θέση της, αφού έχει άλλη θέση. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να υποστηρίζει κάποιος ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τη σύνδεση του ζητήματος του χρέους με τον καθορισμό της θέσης μας απέναντι σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία -όπως είπε ο νέος υπουργός Εξωετρικών Νίκος Κοτζιάς και διέψευσε ο προκάτοχός του Ε.Βενιζέλος, κατά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου- είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Συνδέει δύο ζητήματα που δεν συνδέονται. Και όταν συνδέεις ζητήματα που δεν συνδέονται, ενώ έχεις ανοιχτά άλλα ζήτήματα εισβολής και κατοχής όπου χρειάζεσαι την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως στην Κύπρο, απλά αυτή μπορεί να μην εκδηλωθεί. Η Ελλάδα έχει μια σταθερή θέση στο παγκόσμιο σύστημα συμμαχιών και συνασπισμών. Θα ήταν κρίμα αν στην «κρυφή» ατζέντα της νέας κυβέρνησης, που έχει άλλη δουλειά να κάνει, ανήκει η αμφισβήτησή της. Αν αυτό ισχύει, τότε πώς μπορούμε να την εμπιστευθούμε σε σχέση με την παραμονή μας στη νομισματική ένωση;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ