Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι μεγάλες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης στην οικονομία

Στις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών για καλύτερες μέρες στην οικονομία «επένδυσε» την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές. Το ζητούμενο πλέον, για το καλό της χώρας, είναι να μη διαψευσθούν αυτές οι ελπίδες και η ελληνική οικονομία να εδραιώσει τη θέση της στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.

Η οικονομία προβάλλει σε πρώτο πλάνο στις στοχεύσεις της νέας κυβέρνησης του κ. Αλ. Τσίπρα. Θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της στην επίλυση των «καυτών» θεμάτων της ρύθμισης του δημοσίου χρέους, της εφαρμογής μιας πολιτικής που θα εγγυάται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα προΐσταται των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων, προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, είναι: Πρώτον, η άμεση αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεύτερον, ο διαρκής πόλεμος στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φοροκλοπή, τη φοροδιαφυγή και τη λαθρεμπορία. Τρίτον, η πραγματική αναδιαπραγμάτευση για βιώσιμο χρέος και αξιοπρεπή θέση στην Ευρώπη.

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός τόνισε προχθές ότι, «ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη θα υπάρξει, ούτε συνέχιση της υποταγής θα γίνει ανεκτή». Στόχος μας είναι όχι οι μονομερείς ενέργειες, αλλά μια αμοιβαία, επωφελής και αποδεκτή λύση, σημειώνει ο Γ. Δραγασάκης.

Εσοδα

Ταυτόχρονα όμως το νέο οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι το 2014 η υστέρηση που σημειώθηκε στα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,38 δισ. είναι από τα φορολογικά έσοδα.

Αυτό συνέβη καθώς προκλήθηκε μια ιδιότυπη «στάση πληρωμών», αφού ειδικά το τελευταίο δίμηνο δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι με νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθούν φόροι και θα προωθηθεί ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για ισοσκελισμένους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Αμφίσημα μηνύματα

Τα πρώτα μηνύματα των δανειστών είναι αμφίσημα και επιδιώκουν να ανιχνεύσουν προθέσεις: Δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση, προειδοποιούν μεν ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο αφήνουν «ανοιχτό παράθυρο» τόσο για επιμήκυνση του προγράμματος, όσο διάστημα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε η ελληνική οικονομία και ειδικά οι τράπεζες να είναι καλυμμένες.

Προσεκτικά διατυπωμένες ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε , που προσερχόμενος στο Eurogroup είπε ότι ασφαλώς θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Αφού δήλωσε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, σημείωσε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους θα είναι θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όμως έχει απορριφθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κρ. Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αποκλείουν ένα νέο «κούρεμα» του χρέους. Αξιοσημείωτο ότι ο Μπενουά Κερέ μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ παρενέβη δηλώνοντας ότι ενδεχόμενη νέα απομείωση του χρέους είναι πολιτική απόφαση, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε haircut στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ? Πάντως χθες στο Eurogroup αποφασίστηκε να έρθει στην Αθήνα ο Γ. Ντάισελμπλουμ για να συναντηθεί με τον νέο υπουργό Οικονομίας Γ. Βαρουφάκη.

Κλίμα εμπιστοσύνης

Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα θα είναι καθοριστικές για τη δημιουργία ενός θετικού οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, πολύ περισσότερο για την ύπαρξη μιας ευνοϊκής στάσης από τις αγορές. Μπορεί ορισμένοι να ξορκίζουν τις «απρόσωπες αγορές», ωστόσο από αυτές θα εξαρτάται μελλοντικά η χρηματοδότηση της οικονομίας με χαμηλά επιτόκια.

Το στίγμα

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητι- κών προθέσεων σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός τόνισε προχθές ότι, «ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη θα υπάρξει, ούτε συνέχιση της υποταγής».

Εσοδα

Το νέο οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ