Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μεταξύ καταστροφολογίας και επικίνδυνης διγλωσσίας

Η Ελλάδα οδηγείται στις εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης.

Οι πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά με πληροφορίες και ορολογίες ακατανόητες: Ομόλογα, δημόσιο χρέος, email Χαρδούβελη και άλλα πολλά..

Αυτό που προσπαθούν να καταλάβουν οι αναποφάσιστοι αλλά και όσοι βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης, της λεγόμενης αποχής, είναι αν θα ακολουθήσουν τον ένα ή τον άλλο δρόμο.

Η ΝΔ ποντάρει στο κλίμα καταστροφής που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν εφαρμόσει όσα υποστηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λανσάρει τον άλλο δρόμο που όμως έχειασταμάτητη διγλωσσία και άγνωστη εξεύρεση πόρων.

Και τα δύο κόμματα εμπορεύονται την καταστροφή ή την ελπίδα αντίστοιχα, χωρίς όμως να μιλούν για συναινέσεις και εθνικές προσπάθειες που πρέπει να έχουν όλους μέσα. Γιατί η Ελλάδα είναι μία. Και όμως τη διχάζουν. Και στις 26 οι Έλληνες θα συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν και η εξουσία απλά θα έχει αλλάξει χέρια.

Εκεί είναι που ο καθένας από εμάς θα πρέπει να κάνεις τις πολιτικές επιλογές του. Πρωτίστως να πάει να ψηφίσει. Η αποχή δίνει τη δυνατότητα στους άλλους να καθορίσουν το μέλλον όσων δηλώσουν αμέτοχοι. Κάποιοι λαοί κάνουν πολέμους και επαναστάσεις για να κερδίσουν το δικαίωμα της ψήφου.

Πέρα του εκφοβισμού που οδηγεί στην πόλωση και άρα στα άκρα είτε δεξιά είτε αριστερά, υπάρχουν στις επιλογές των πολιτών και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται στο δημοκρατικό κέντρο και που είναι απαραίτητες για να συγκρατήσουν το φανατισμό και την αλαζονεία όσων βλέπουν το κράτος ως λάφυρο και τους πολίτες ως εργαλείο.

Αυτή τη στιγμή της μεγάλης κρίσης και της πολιτικής αστάθειας το κοινωνικό κέντρο, η δημοκρατική παράταξη, πρέπει να είναι ενωμένη εντός και εκτός του κοινοβουλίου για να μπορέσει να διατηρήσει την Ελλάδα σε ασφαλή πτήση με ορατή την ελπίδα της ανάκαμψης.

Κάθε άλλη επιλογή που θα ακολουθήσει τα σκοτεινά μονοπάτια της όξυνσης, θα φέρει κι άλλη αστάθεια, και εν τέλει καταστροφική ακυβερνησία. Τότε θα είναι η πραγματική καταστροφή αν τα άκρα επικρατήσουν της λογικής.
Ο ευρύτερος μεσαίος χώρος, του παραδοσιακού Έλληνα οικογενειάρχη, πρέπει να στηρίξει εκείνες τις δυνάμεις που απέδειξαν πως μπορούν στα δύσκολα, πως μπορούν να στηρίξουν δημοκρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν τον ίσιο δρόμο.

Η ψήφος των δημοκρατών πολιτών αυτών που σήμερα είναι απογοητευμένοι ή αγανακτισμένοι, δεν πρέπει μείνει «σπίτι» ή να πάει χαμένη.

Αργυρώ Θεοτοκάτου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ: Τι φοβάται η Πέρσα και τι κρύβει από τον Νικόλα;

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς  ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ Ο Νικόλας πηγαίνει τον Χρήστο στα εφημερεύοντα και του ζητάει να μιλήσει στην...