Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αρνητικά μηνύματα από Ισπανία – Πορτογαλία – Κύπρο

Αρνητικά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση έρχονται από Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία, σχετικά με την επιδίωξη για διάσκεψη χρέους και τη διαφαινόμενη πορεία ρήξης.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, είπε στο Κοινοβούλιο της χώρας του ότι η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για αναδιάρθρωση των χρεών. «Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να το πράττουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε τρόμο σε επενδυτές με ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με διαγραφή χρέους στην Ε.Ε. Μπορεί να έχουμε υψηλό χρέος, αλλά είναι βιώσιμο», είπε ο κ. Κοέλιου.

Εντωμεταξύ ο κ. Αλβάρο Ναδάλ, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ισπανίας, δήλωσε: «Αν η Ελλάδα δεν προκαλέσει την Ε.Ε. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν την προκαλέσει θα υπάρξουν προβλήματα και μάλιστα σε κάθε μέτωπο».

Αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ενώ τόνισε πως η Ισπανία «υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας 26 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με τα επιδόματα ανεργίας του ισπανικού κράτους για έναν ολόκληρο χρόνο».

Τέλος ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι Λευκωσία και Αθήνα έχουν διαφορετική προσέγγιση στα θέματα οικονομικής πολιτικής, ενώ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση και στους στόχους που έχει θέσει. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο πρέπει να διορθωθούν αυτά που οδήγησαν την οικονομία στο χείλος της καταστροφής. «Με την εφαρμογή του προγράμματος», είπε, «έχουμε δημιουργήσει τις προοπτικές και ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια αυτή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ