Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Εθνική πολιτική διαπραγμάτευσης…»

Γράφει ο Τάσος Τέλλογλου

Να στηρίξουν την εθνική πολιτική διαπραγμάτευσης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Αυτή την πολιτική την υποστηρίζει το 40% του ελληνικού λαού μας, ένα 40% είναι εναντίον. Και δεν νομίζω ότι μετά από όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα θα είχε κανείς λόγο να υποστηρίζει αυτή την πολιτική διαπραγμάτευσης που κάθε άλλο παρά εθνική είναι.

Δεν διαπραγματεύεσαι δημόσια μπροστά στις κάμερες ό,τι και να θέλεις να πετύχεις. Εκτός αν απευθύνεσαι αποκλειστικά στο εθνικό σου ακροατήριο. Για να διαπραγματευτείς σοβαρά χρειάζεσαι συμμάχους, όπλα και σχέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση, ό,τι και να λέει ο κ. Παππάς, δεν έχει να παρουσιάσει το παραμικρό. Σύμμαχοί της είναι μόνο οι ΑΝΕΛ. Οι χώρες του νότου, όπως θα διαπιστώσει με τα αυτιά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστηρίζουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με τον κ. Σόιμπλε, οι κύριοι Μάρτιν Σουλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ ήρθαν στην Αθήνα νιώθοντας την ανάγκη να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να μη «σπάσει» τα μούτρα της. Ο κ. Σόιμπλε, έχοντας «διαβάσει» καλύτερα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, θεωρούσε ότι κάθε επαφή μαζί της σε πολιτικό επίπεδο θα της έδινε «απλά θάρρος» να αμφισβητήσει κείμενα που έχουν υπογράψει προηγούμενες κυβερνήσεις και με βάση τα οποία έχουν δοθεί τα δάνεια. Και αυτούς τους απεσταλμένους, οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης τους αντιμετωπίζουν ως εχθρούς.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη άγνοια κινδύνου. Την Πέμπτη λήγει ο ELA του 15νθημέρου. Η Ευρώπη έχει όπλα. Τη ρευστότητα. Μπορεί να πνίξει τη χώρα που με τη σειρά της θα πνίξει την κυβέρνηση, στερώντας της σε χρόνο-ρεκόρ τη νομιμοποίηση της περασμένης Κυριακής.


Από τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει -εκτός από τον Σόιμπλε και την ΕΕ- να αντιμετωπίσει και την ΕΚΤ. Και την απομόνωσή της. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει στις επαφές τους από τη Δευτέρα να έχουν το μυαλό τους στις ελληνικές τράπεζες. Που τις υπονομεύουν θανάσιμα. Μαζί με τις καταθέσεις που ακόμα βρίσκονται σε αυτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ