Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το 61% των Γερμανών ψηφίζει ελληνική έξοδο από το ευρώ

Διαβάστε τι απαντούν οι Γερμανοί σε δημοσκόπηση για νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος, πίεση από Μέρκελ για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές, αλλά και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η αγωνία των Γερμανών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής της οικονομικής και δημοσιονομική κρίσης καταγράφεται σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD.

Το 61% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους οπαδούς του ευρωφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», είναι πολύ υψηλότερο και αγγίζει το 86%.

Μια συντριπτική πλειοψηφία του 80% υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, ώστε η νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μάλιστα το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη σε περίπτωση αθέτησης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Το 53% πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε λιγότερο δραματικές επιπτώσεις από ότι πριν από λίγα χρόνια.
Στη δημοσκόπηση τέθηκε και το ερώτημα περί κουρέματος του χρέους. Ποσοστό του 68% απέρριψε μια τέτοια διευκόλυνση, ενώ το 28% το θεωρεί ως ένα αποδεκτό ενδεχόμενο.

Πρώτο στις προτιμήσεις των γερμανών ψηφοφόρων παραμένει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 41%, ενώ ο πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με την καγκελάριο στη δεύτερη θέση και με ενισχυμένη τη δημοτικότητά της. Στην τρίτη θέση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
newsit.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ